woensdag 16 februari 2022

Open nacht in museum Mauritshuis

 

 

Open nacht in museum Mauritshuis





  Het Mauritshuis, wereldberoemd vanwege de collectie, is niet de eerste de beste plek om te poseren voor een open dag (eigenlijk een nacht);

  Het is de enige poseersessie die ik ooit gedaan heb met wachtlijsten en een toegangsbeveiliging vanwege de toeloop;

  Deze sessie heeft mijn inzicht in de belangstelling voor het modeltekenen drastisch veranderd en ligt eigenlijk mede ten grondslag aan Jetje's Art Fun.

Een tekensessie met wachtlijsten en toegangsregeling!


Het Mauritshuis is wereldwijd bekend, al was het maar voor enkele zeer beroemde werken, zoals het "Meisje met de parel" van Johannes Vermeer uit 1667, dat er te vinden is. Overigens viel het formaat van dat veelgeprezen werk van Vermeer mij wat tegen.

Zo zie je maar weer, hoe beperkt de mogelijkheid van een foto is als we het over het weergeven van kunst hebben. Zonder zichtbare formaat aanduiding in de foto is ons gevoel voor afmetingen beperkt. Ik vraag mij af hoeveel mensen die confrontatie met de werkelijkheid ten opzichte van het beeld dat ze al in gedachten hadden, met mij zullen delen. Maar goed, dit terzijde. 

Het Mauritshuis is een rijksmuseum en het heeft van binnen de grandeur van een soort van paleis. Dat kan kloppen, want het is van oudsher een stadspaleis, gebouwd voor Johan Maurits,  Prins van Nassau-Siegen in de 17e eeuw. Sinds 1822 is het een museum, gespecialiseerd in werken uit de Gouden Eeuw.



Een modeltekensessie in de Gouden Zaal

In dat Mauritshuis vinden we de zogenaamde "Gouden Zaal", met uitzicht op het torentje van de ministerpresident. En in die "Gouden Zaal" had René Klarenbeek van atelier "Naer de Natuer" (https://www.rembrandtpupil.com/) naar aanleiding van de Museumnacht een open schilderavond georganiseerd, waarbij iedereen na inschrijving een half uur naar ondergetekende als model kon tekenen. Een geweldig inspirerende omgeving.


Inspiratie bleek de omgeving inderdaad wel te geven

En dat het inspiratie gaf bleek ook wel, want de toeloop was overweldigend. Er kon steeds een groep van een man of 12 per blok aan de gang. Maar rond half negen waren alle reserveringen voor de rest van de avond al weg. Wie later kwam kon even toekijken, voor zover daar ruimte voor was en de rest kon naar het "Meisje met de parel" gaan kijken.


Als model geweldig om mee te maken

Het was als model een geweldige ervaring. Niet alleen de imponerende omgeving, maar ook de toeloop van mensen die mij wel eens even tekenen wilden. Als je dat ziet, dan is de belangstelling voor modeltekenen ook bij mensen die dat nog nooit gedaan hebben, beslist imponerend.


En er was nog meer belangstelling

Opmerkelijk was, dat ik al had toegezegd om die avond te poseren en toen nog uit twee andere hoeken het verzoek kreeg om op de museumavond te komen poseren. Helaas, ik kan mijzelf niet in drie delen splitsen, maar ook dat gaf het positieve gevoel dat er beslist nog veel ruimte is om mensen met kunst en kunstbeoefening kennis te laten maken. En in dat opzicht heeft deze avond zeker bijgedragen aan het besluit om Jetje's Art Fun op te gaan zetten.


Tot slot

Wilt u ook eens een modeltekensessie opzetten op een open dag, dan blijkt dat het kunnen beschikken over een bijzondere omgeving enorm helpt om toeloop te krijgen. Dan nog een passend model erbij en het kan eigenlijk niet mislukken. Wilt u eens contact over wat wij daar aan bij kunnen dragen dan kunt u contact opnemen met tekenmodel@yahoo.com of teamjetje@protonmail.com en u hoort van ons. Wilt u gebeld worden, geef dan even een telefoonnummer en het tijdstip dat we u het beste kunnen bellen. U kunt ook het invulformuliertje gebruiken om contact te leggen.

 





Op een aantal foto's zitten onvolkomenheden, ondanks dat ze door verschillende fotografen zijn gemaakt. Maar flitsen is niet toegestaan, net zomin als het werken met een statief. Dus dat maakt het uit de hand fotograferen met lange sluitertijden niet handig. Maar de sfeer van de foto's maakt een iets mindere technische perfectie wat mij betreft meer dan goed.




 

 LEEST U JETJE'S DAG OOK AL?


 



 Dit blog maakt deel uit van het netwerk van Jetje's Art Fun
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten