dinsdag 15 februari 2022

Plezier in kunst maken moet centraal staan

 

 

Plezier in kunst maken moet centraal staan





  Leren is van groot belang. Maar vóór leren zit vaak nog een fase, die van het plezier krijgen in de materie;

  Veel opleidingen en tekenclubs laten onervaren mensen direct in het diepe springen, zo blijkt uit eigen waarneming;

  Iemand met plezier raakt steeds meer gemotiveerd en zal daardoor steeds beter gaan leren.


Open dag bij B plus C in Leiden

Het demonstreren staat voorop

Wat je veel ziet bij open dagen is dat veel medewerkers enorm hun best doen om te laten zien hoe goed iedereen zich bij hun tekenclub in de beoefening van beeldende kunsten heeft ontwikkeld. Alle demonstraties van bijvoorbeeld het tekenen naar model zijn op dat doel gericht. Leren, leren en nog eens leren. En natuurlijk, leren is van groot belang. Dat staat niet ter discussie. Daarvoor ga je tenslotte naar een opleiding.

Maar weet u nog dat u voor het eerst auto ging rijden? Wat was uw gevoel? Net als bij de meeste mensen "Dat leer ik nooit!!" waarschijnlijk. En vond u het leuk? Nee, ook dat waarschijnlijk niet. Zo verschrikkelijk veel waar je op moest letten. Allerlei knoppen, pedalen, een stuur, een aantal spiegels, de richtingaanwijzer, opletten waar je heen ging en intussen niemand van de fiets afrijden. En dat allemaal tegelijk. Was dat leuk? Nee, het is doodvermoeiend. Had u er iets aan gehad als er nu iemand even had laten zien hoe je auto rijden moet? Of dat men een ervaren coureur had ingehuurd om even een demonstratie te geven?

En zo werkt het bij open dagen voor tekenen en modeltekenen natuurlijk ook. Iemand die geen enkele ervaring heeft (en dat zijn toch echt de meeste mensen) moet het eerst leuk gaan vinden. Als je iets leuk vindt om te doen, dan gaat het eigenlijk als vanzelf. Je hoeft er niet eens meer bij na te denken.

Een tekenaar of schilder zonder enige ervaring, zal er al moeite genoeg mee hebben om een paar redelijke lijnen op papier te krijgen. Of die lijnen ergens in een model zijn terug te vinden gaat al veel te ver. Om een model daadwerkelijk te gaan tekenen gaat nog veel verder. Dat vraagt van een beginner veel te veel.


En toch moet uw bezoeker als hij weer weg gaat het gevoel hebben dat tekenen en modeltekenen eigenlijk heel erg leuk zijn. En dat het daarom misschien best wel eens iets voor hem of haar zou kunnen worden. En dat gevoel bereik je natuurlijk niet met een gecompliceerde tekening van een model.

Dat prettige gevoel bij die toekomstige deelnemer bereik je met een model dat je ook zonder enige ervaring heel simpel neer kunt zetten. Bijvoorbeeld met slechts een aantal lijnen. Of met een beperkt aantal kleurvelden. En dan liefst kleuren die je zo uit de tube kunt knijpen. Geen moeilijke kleuren om te mengen dus. 

zwart en geel met elkaar mengen geeft inderdaad een soort van groen

Teken desnoods de stoel waar het model op zit. Of de parasol die ze in haar hand heeft! Dit alles vraagt een model dat zich speciaal voor deze aanpak moet gaan kleden. Een model dat begrijpt wat er verwacht wordt en die er begrip voor heeft wat een onervaren tekenaar allemaal op zich af voelt komen.

Het aanbod van Jetje's Art Fun, dat u elders beschreven vindt, gaat hiervan uit. Met z'n allen gaan we er dan voor zorgen dat mogelijke deelnemers in elk geval een prima eerste indruk krijgen en dat ze een uurtje plezier hebben. Zodat uw tekenclub ze in elk geval weer terug ziet.  

En nu verder?

Wilt u ook eens een open dag organiseren en het plezier van het kunst maken centraal zetten? Overweeg dan de mogelijkheden van ondersteuning van een redelijk door de wol geverfde organisatie. En daar willen we best met u over meedenken. We hebben veel mogelijkheden bij Jetje's Art Fun. Neem contact op met tekenmodel@yahoo.com of teamjetje@protonmail.com en u hoort van ons. Wilt u gebeld worden, geef dan even een telefoonnummer en het tijdstip dat we u het beste kunnen bellen. U kunt ook het invulformuliertje gebruiken om contact te leggen.

 

 LEEST U JETJE'S DAG OOK AL?


 



 Dit blog maakt deel uit van het netwerk van Jetje's Art Fun
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten