dinsdag 15 februari 2022

Bepaal het juiste thema

 

 

Bepaal het juiste thema





  Een open dag kan staan en vallen met het gekozen thema, dus dat verdient de nodige aandacht;

  Zorg voor een goed gekleed model met felle kleuren, die gemakkelijk te tekenen en te schilderen zijn;

  Team Jetje heeft de nodige ervaring bij het opzetten van dit soort dagen en kan van advies dienen.



Een goed gekozen thema doet wonderen

Vaak is het leuk om voor een open dag een soort thema te ontwikkelen waaraan ook het model  of  een ander onderwerp aan opgehangen kan worden. Stel dat u bijvoorbeeld een mogelijkheid regelt om in een park met bloeiende bomen of struiken te gaan werken. Zorg dan voor een model dat qua kleding daarbij past.

Weg met die spijkerbroek en die coltrui!

Dat is geen spijkerbroek met een coltrui, maar een fleurige rok of jurk met de nodige kleurige accessoires erbij. Elders op dit weblog over open dagen hebben we al aangegeven dat het van belang is, dat er ook zonder modeltekenkennis al iets te tekenen valt aan een model. En dat geldt hier natuurlijk ook.

Open dag bij B plus C in Leiden
Open dag bij B plus C in Leiden

En zoek ook een ander onderwerp dan een model

Maar niet iedereen wil direct naar model gaan tekenen. Dus zorg voor andere objecten. Staat er een kunstwerk? Een opmerkelijk gevormde boom? Is er een schilderachtige vijver? Is een klassieke poort waarmee je het park binnen komt? Zijn er bloemen die zich er voor lenen om te tekenen?

Maak vooral een lijstje met alternatieve onderwerpen

Zorg dat u een lijstje met allerlei onderwerpen paraat hebt. Als je er samen met een bezoeker naar moet gaan zoeken dan is de belangstelling van die bezoeker al weer weg. Zorg dat degene die hem of haar opvangt direct een hele serie geschikte onderwerpen kan tonen binnen een paar minuten. Grijp hierbij ook weer vooral niet te hoog Als het te ingewikkeld wordt, dan haakt de bezoeker af. Dat zoekt hij helemaal niet meer verder.

Buiten naar model tekenen stelt eisen
Gezellig buiten naar model tekenen achter de kerk

Buiten tekenen valt lekker op, maar het stelt wel eisen aan het weer

We gaan nu even uit van het buiten tekenen op een open dag. En dat is niet voor niets, want het is lekker laagdrempelig. Letterlijk zelfs. Een bezoeker hoeft geen deur in, naar een voor hem of haar onbekende ruimte, maar kan buiten zo even rustig rondkijken en dan beslissen om even mee te gaan doen.

Help mensen over een drempel. Niemand wil de eerste deelnemer zijn

Over meedoen gesproken: Zorg dat er altijd een paar enthousiaste leden in de buurt zijn die bezig zijn. Onervaren tekenaars moeten ook een drempel over om in het openbaar aan de gang te gaan. Zeker als nog niemand dat doet. En benadruk dat die leden niet direct een topprestatie hoeven te leveren, want dat schrikt een onervaren persoon alleen maar af. En dat kan nooit onze bedoeling zijn.
 

En nu verder?

Wilt u ook eens een open dag organiseren en daar een leuk en origineel thema aan verbinden? Overweeg dan de mogelijkheden van ondersteuning van een redelijk door de wol geverfde organisatie. En daar willen we best met u over meedenken. We hebben veel mogelijkheden bij Jetje's Art Fun. Neem contact op met tekenmodel@yahoo.com of teamjetje@protonmail.com en u hoort van ons. Wilt u gebeld worden, geef dan even een telefoonnummer en het tijdstip dat we u het beste kunnen bellen. U kunt ook het invulformuliertje gebruiken om contact te leggen.

 

 LEEST U JETJE'S DAG OOK AL?


 



 Dit blog maakt deel uit van het netwerk van Jetje's Art Fun
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten