dinsdag 15 februari 2022

de mogelijkheid om ervaring op te doen

 

 

Geef uw leden de kans om ervaring op te doen





  Plezier is het eerste dat belangrijk is. De mogelijkheid om ervaring op te doen komt op de tweede plaats, want de kennis komt daarna vanzelf wel goed;

  Het gevaar van het inzetten van zeer ervaren tekenaars voor demonstraties is, dat men afhaakt omdat het te moeilijk lijkt;

  Het is echt niet nodig dat iemand zonder ervaring binnen een maand de nachtwacht kan reproduceren.



Ervaring is bij kunstbeoefening van groot belang

Benadruk op uw open dag de mogelijkheid om ervaring op te doen. Ervaring is namelijk van groot belang.

Natuurlijk is het aantrekkelijk om op een open dag kwaliteitswerk te laten zien. Bestuur, docenten en deelnemers zijn blij met en trots op het geleverde werk en willen het heel graag laten zien.

Er moet dan ook zeker een manier gevonden worden om hier aan te voldoen, bijvoorbeeld door het regelen van een vorm van een expositie of tentoonstelling. Die kan een bekroning van al het geleverde werk zijn. Dat moet beslist gebeuren, maar op hetzelfde moment moet het losgekoppeld worden van een open dag.  

Doe je dat namelijk niet, dan kan het eerder afschrikkend werken, dan dat mensen er enthousiast van worden. Er ontstaat bij de onervaren tekenaars en schilders die op een open dag afkomen al snel het gevoel van “O, maar dat kan ik toch niet”.


Er moet dan een brug geslagen worden tussen het getoonde hoogwaardige werk en de belevenis van een kijker zonder enige ervaring. En dat is lastig. Beter is het, om het werk dat aanwezig is en dat tijdens de open dag gemaakt wordt, af te stemmen op de bezoeker.

En inderdaad, dat betekent niet het ter plaatse maken van hoogwaardig werk, maar juist het laten zien dat iedereen een bepaald niveau al heel snel kan bereiken. Dat zal nog niet zelfstandig zijn, maar met wat voorbereiding en hulp ter plaatse is al snel iets te bereiken.

Open dag atelier Marijke Bannink in Noordwijk

Een kijker op een open dag heeft een vage interesse, anders kwam hij of zij niet. Maar die kijker komt niet om de nachtwacht na te komen schilderen. De ambitie is op dat moment om misschien ergens aan te beginnen dat leuk is, dat je creativiteit bevordert, dat je de mogelijkheden geeft om een nieuwe wereld te verkennen en die je de mogelijkheid geeft om eens nieuwe mensen te ontmoeten. Het maken van kunst van topkwaliteit is dan iets dat door het opbouwen van ervaring vanzelf komt. De eerste prioriteit is nu om dat opbouwen van die ervaring mogelijk te maken.

En dat is wat de open dag moet laten zien. Hoe bouw je snel ervaring op. Wat moet je daarvoor leren? Wat moet je daarvoor doen? Op dat soort vragen moet een antwoord gegeven worden. En dat doen we niet door ervaren tekenaars te laten zien wat ze kunnen. Hoe goed ze daar waarschijnlijk toe in staat zijn.

Laat een demonstratie liever geven door mensen die relatief pas begonnen zijn. Dat is een niveau dat beter bij een onervaren bezoeker aansluit. En laat die bezoeker altijd ZELF aan de gang gaan. Dat vraagt een enthousiaste houding. Dat is zeker. En er zal wat overtuiging voor nodig zijn. Dat is ook zeker.

Maar de kans dat uw open dag er voor zorgt dat u nieuwe deelnemers kunt verwelkomen neemt met grote sprongen toe.

En nu verder?

Wilt u ook eens een open dag organiseren? Overweeg dan de mogelijkheden van ondersteuning van een redelijk door de wol geverfde organisatie. En daar willen we best met u over meedenken. We hebben veel mogelijkheden bij Jetje's Art Fun. Neem contact op met tekenmodel@yahoo.com of teamjetje@protonmail.com en u hoort van ons. Wilt u gebeld worden, geef dan even een telefoonnummer en het tijdstip dat we u het beste kunnen bellen. U kunt ook het invulformuliertje gebruiken om contact te leggen.

 

 LEEST U JETJE'S DAG OOK AL?


 



 Dit blog maakt deel uit van het netwerk van Jetje's Art Fun
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten