vrijdag 11 februari 2022

Een open dag stelt aanvullende eisen aan uw model

 

 

Neem niet zomaar elk model voor uw open dag




  Het juiste model is van groot belang bij de organisatie van een open dag. Hoe opvallender en kleuriger uitgedost, hoe beter het is;

  Modeltekenen is zeker in het begin gewoon lastig, dus stel zeker geen hoge eisen aan de deelnemers. Die hoge eisen komen  straks wel als deelnemers daar aan toe zijn;

  De juiste kleding voor een model kan een grote, zo geen doorslaggeven rol spelen.


Een open dag stelt afwijkende eisen aan je model


Gaat u met bezoekers naar model tekenen? Dat is een prima en leuk idee. Het is een tak van tekenen en schilderen voor bezoekers die heel veel mensen aan zal spreken.


Opvallend gekleed kunstmodel met wat attributen
Opvallend gekleed kunstmodel met wat attributen

 
Maar het legt de lat ook heel hoog! Goed tekenen van een model vraagt kennis van de proporties van het menselijk lichaam. Het vraag enige anatomische kennis. Het vraagt wat basiskennis van perspectief om een draaiing en dergelijke goed te kunnen duiden. Kortom, veel bezoekers zullen er al heel snel vanaf zien om hier iets van te maken. Ze zullen de drempel als te hoog ervaren.

stel de hoogste eisen aan je model bij een open dag

Maar wat dan wel, want we willen wel het naar model tekenen gaan propageren, nietwaar? En we hebben te maken met tekenaars of schilders zonder enige ervaring in het modeltekenen. We moeten dus een model hebben met een zeer opvallende uitstraling.

stel de hoogste eisen aan je model bij een open dag

Als we een model vragen dat zich speciaal kleedt voor een dergelijke sessie, dan moeten we een opvallend, kleurig en fleurig gekleed model hebben. Niet eentje die juist de mooiste zondagse jurk heeft aangetrokken, maar eentje die eens flink de kledingkast in gegaan is om een flink in het oog springende creatie samen te stellen.

stel de hoogste eisen aan je model bij een open dag

Waarom die opvallende creatie? Heel simpel, omdat die te tekenen is zonder exact te weten wat er onder zit. Zorg bijvoorbeeld voor een model met opvallend haar. Met een paar goede lijnen is dat al neer te zetten, zodat je iets krijgt van "dat model met dat opvallende haar." Geef dat opvallende model een fel gekleurde paraplu in handen, zodat ook dat een opvallend attribuut oplevert.

stel de hoogste eisen aan je model bij een open dag

Een lange rok met een aantal opvallende plooien doet al snel de rest. Moedig de onervaren tekenaars aan om nog geen portret te gaan tekenen. Laat het model desnoods met een soort gezichtsmasker of Venetiaans masker werken. Dat laat details ook verdwijnen en wat je niet ziet hoef je ook niet te tekenen, nietwaar?

Venetiaans masker
Een voorbeeld van een Venetiaans masker

Nog een opvallend attribuut zijn schoenen en laarzen die het model als het ware aan de onderzijde afsluiten. Laat ook die lekker opvallen. Ook al lijken de rode laarzen van het model die iemand tekent totaal niet, zolang ze rood zijn heeft men voor het eerste gevoel het model met die rode laarzen getekend.

Dus zoek het model hier op uit. En geeft haar (of hem, dat mag natuurlijk ook) goede instructies om als een soort papegaai of paradijsvogel naar de open dag te komen, inclusief een aantal zeer opvallende attributen. Geef de onervaren tekenaars een model om te tekenen, waarbij ze al heel snel het gevoel hebben dat ze hem of haar inderdaad al een beetje hebben vastgelegd.

Enthousiast en kleurig geklede modellen. 
Dat zijn de modellen waarmee je een groot enthousiasme bij onervaren tekenaars en schilders kweekt. En laat dat nu net de groep zijn die we moeten hebben.

En nu verder?

Wilt u ook eens een open dag organiseren met een speciaal model met heel veel ervaring in deze materie? Overweeg dan de mogelijkheden van ondersteuning van een redelijk door de wol geverfde organisatie. En daar willen we best met u over meedenken. We hebben veel mogelijkheden bij Jetje's Art Fun. Neem contact op met tekenmodel@yahoo.com of teamjetje@protonmail.com en u hoort van ons. Wilt u gebeld worden, geef dan even een telefoonnummer en het tijdstip dat we u het beste kunnen bellen. U kunt ook het invulformuliertje gebruiken om contact te leggen.
 

 LEEST U JETJE'S DAG OOK AL?


 



 Dit blog maakt deel uit van het netwerk van Jetje's Art Fun
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten